Музеят на Баба Тонка в Русе отново отвори врати

Музеят на Баба Тонка в Русе отново отвори врати

Музеят на Баба Тонка в Русе отвори отново врати след 23-годишно прекъсване точно на националния празник на страната Трети март.

Стотици русенци и гости на града дойдоха вчера на официалната церемония по откриването на обновената експозиция в двуетажния дом на брега на Дунава, в който всъщност е живял синът на знаменитата българка Никола Обретенов. Много родители доведоха малките си деца и им разказаха за живота на Баба Тонка и легендарната възрожденска фамилия Обретенови.

В залите на музея могат да се видят всички експонати, които след затварянето на експозицията през 1992 г. са били преместени в музейната къща „Захари Стоянов". Показани са макет на къщата на Обретенови, която отдавна е разрушена, възстановка на кабинета на Никола Обретенов, копие на знамето, шито от дъщерята на Баба Тонка Петрана, черепът на Стефан Караджа, запазен от голямата българка като светиня, лични вещи на членовете на фамилията Обретенови. Във витрините са подредени оръжия, снимки и документи от времето на национално-освободителната борба на българския народ. В подземието на музея посетителите могат да видят как е изглеждал един турски затвор, а усещането за смразяваща атмосфера се допълва от звук на тежки окови.

Музеят на Баба Тонка в Русе отваря врати през 1952 г., но заради появили се конструктивни изменения по сградата е затворен преди 23 г. През 2012 г. община Русе осигури средства за ремонт на къщата.

Адрес: гр. Русе, бул. "Придунавски" 12
За контакти - телефон: 082/820 -996

Работно време: 09:00 - 12:00, 12:30 - 17:30 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник

Коментари