Бате Енчо, Шкумбата, Ангел и Мойсей гостуват на карнавала

За най-малките – бате Енчо, за по-големите - Ангел и Мойсей, а за още по-големите - Шкумбата. Това са „гвоздеите“ на тазгодишния Русенски карнавал, който ще се проведе на 22 юни, неделя. Организатори са отдел „Хуманитарни дейности“ към Община Русе, ОБДЦКИ и ОМД. Подкрепата е на фондация „Русе- град на свободния дух“. Средствата за реализацията на веселието са по програмата за развитие на туризма.

Тази година Община Русе има нова стратегия в развитието на карнавала, обясни Мариан Савов – главен организатор. Целта е да се кандидатства пред Федерацията на европейските карнавални градове за включването на Русе в карнавалните дестинации.
И тази година действието ще се развива на три сцени: пред съда, пред Доходното здание и пред Общината. На подиумите ще тече „парад на костюмите“. Компетентно жури ще оценява кандидатите, които ще си поделят награден фонд от 3000 лева. Журито ще се пази в тайна до последно, за да няма корупционни практики, сподели шефката на хуманитарния отдел Ирена Петрова. Томбола с номера на маски тази година не се предвижда. Ще има конкурс за най-хубава маска, най-хубав костюм и най-добре маскирано семейство.
Програмата включва фолклорна анимация, курсове по зумба, пърформанс „Нарисувай ми карнавал“на Дружеството на художниците в Русе, концерт на Ангел и Мойсей от 21.30 и уличен театър на група „Fireter”. От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите са обещали 10 щанда на различни фирми на открито, като персоналът им ще бъде маскиран.

Три лъча ще заформят карнавалното дефиле. Най-малките ще тръгнат към центъра от аптека „Николови“. Вторият лъч ще се събира около Вазата в парка. Третият лъч ще тръгне от Конския плаж, под х-л Рига. Там ще бъде посрещнат и Царя на карнавала, който ще пристигне с корабче по реката. Групите ще се събират около 17.00 часа, като няма точен час на тръгване към центъра.

Началото ще бъде точно в 19.00 часа на центъра, където кметът Пламен Стоилов ще предаде ключа на Царя.

Организаторите не допускат вариант "лошо време" за карнавалните прояви.

Коментари