Фестивал ”Златната липа” започва в Русе

Фестивал "Златната липа" ще се състои на 14 и 15 юни в лесопарк "Липник" край русенското село Николово, съобщиха от общината в Русе.

Форумът е насочен към популяризиране възможностите на лесопарка като един от най-големите липови масиви на Балканите и притегателно място за отдих и забавление.

Целта е посетителите да бъдат запознати с полезните качества на липовия цвят и продуктите, които могат да бъдат произведени от него.

Фестивалът се организира от кметството в село Николово, с подкрепата на община Русе.

На посетителите ще бъде предлаган липов чай, подсладен с мед. Ще има и пчеларско изложение, а на няколко щанда ще бъде разположена и "Алея на здравето и на красотата", на която ще бъдат представени природни и натурални продукти. Посетителите ще могат да научат и как се приготвя медовина. Ще се организира и "Русенска винария".

Паралелно с това ще се състои и фолклорен фестивал, в който ще участват 50 изпълнители от Русе и от страната. В събота вечерта ще има концерт и дискотека на открито, а на следващия ден ще се организира велопоход от Пантеона на възрожденците до лесопарка, съпроводен с детско състезание с велосипеди за най-малките.

За децата ще има и работилници, в които ще могат да научат повече за грънчарството, свещолеенето и как се прави домашен сапун. Те ще могат да нахранят и двете мечки, които живеят от повече от седем години в лесопарка, с ябълки, потопени в мед. Събитието се организира от кметството в село Николово и е с подкрепата на община Русе.

Коментари